Új generációs szállítószalag hevederek

téma név mobil szám közvetlen szám skype
Illetékes munkatárs Molnár Flórián +36 20 9819131 +36 20 9149629 molnar.florian.moltech
Moltech ügyfélszolgálat Kis Kornélia +36 20 9819131 +36 20 9819131 moltechugyfelszolgalat

Volta SuperDrive szállítóhevederek

Félrefut a heveder? Csúszik a meghajtó dobon a szalag? Letapad az alátámasztó lemezre a szalag? Problémája van a szállítószalag hevederek higiéniájával? A szállítószalag oldala kirojtolódott és tisztíthatatlanná vált? A szállítószalag szállító felületén elöregedett a műanyag és a szövetben baktériumok telepedtek meg?

Ezeket a  problémákat orvosolja a jövő hevedere: a Volta SuperDrive® szállítószalag rendszer. Hogyan?

 

Képzeljük el úgy a szállítószalagot, mint egy autó vezérműszíját. A szíj bordái a bordáskerék fogágyaiba illeszkedve nem engedik megcsúszni a vezérműszíjat, mert másként elmegy a motor szelepeinek vezérlése. A SuperDrive heveder is fogakkal kapcsolódik a megfelelően kialakított bordás hajtódobba.

SuperDrive rendszer.JPG

Mivel a heveder és a dob között alakzárásos erőátvitel történik, ezért a hevedert nem szükséges megfeszíteni úgy  mint a hagyományos szállítószalagokat. A feszítés mértéke az egyik olyan tényező, amely a szállítószalag heveder élettartamát negatívan befolyásolja.

Mivel nincs jelentős szalag előfeszítésre szükség így a hagyományos szállítószalagokban szokásos szövetbetétes erősítés sem szükséges, mely további igen előnyös tulajdonságokat kölcsönöz a SuperDrive® szállítószalag rendszereknek.

Volta(2).jpgA bordásan kiképzett hajtódob adja a kényszerhajtást. A hagyományos szállítószalag rendszereknél súrlódási erőátvitel van a heveder és a dob között. A SuperDrive® rendszernél a dob alakzárás révén mozgatja a hevedert.

 

volta2.jpgA hornyolt fordítódob vagy feszítődob tartja a hevedert középen. A hevederen csak egy vagy két 80 mm széles sávban vannak a bordák elhelyezve. Ennek megfelelően kialakított horony nem engedi oldalra "elmászni" a hevedert, mely az egyik tipikus probléma a szállítóberendezések üzemeltetése folyamán.

A minimális erőfeszítésnek köszönhetően merőben más megközelítéssel lehet komplett berendezést építeni. Itt nem elsősorban az anyagköltség csökkentésére gondolunk, hanem a hosszabb élettartamra, könnyű tisztíthatóságra, karbantarthatóságra. El tudja azt képzelni, hogy a takarító személyzet 2 perc alatt leveszi a hevedert megtisztítja a berendezés vázát (és természetesen a hevedert is) majd ugyanennyi idő alatt újra üzemképes állapotba helyezni? Mennyi vizet, tisztítószert és időt takaríthat meg ezzel?

A szövetbetétek magukba szívják a nedvességet, zsírokat, olajokat, melyek csökkentik az élettartamot és melegágya a baktériumoknak. A Volta SuperDrive heveder szövetbetét nélküli tömör antibakteriális alapanyagból készül, mely különösen alkalmassá teszi élelmiszeripari felhasználásra. Kétségei vannak? Magyarországon már működik a rendszer a kiskunfélegyházi Integrál Foods Rt.-nél.

Abból adódóan, hogy nincs szövetbetét a szállítószalag hevederben, további előnyök származnak - például könnyedén javítható. Egy kis gyakorlattal, minimális szerszámozottsággal bevágások, felületi sérülések, esetleges beszakadások helyben, saját karbantartó személyzettel is elvégezhetők. Nagyobb részek sérülése esetén mobil szervizeseink segítségével komplett szakaszok is beszúrhatók vagy cserélhetők a hevedernél.

Higiénia

Két teljesen azonos körülmények között futó szállítószalagon mikrobiológiai vizsgálatokat végeztettünk el. Ezeket az eredményeket mutatjuk meg Önöknek.

Vizsgálat helye:      Integrál Foods Rt. Kiskunfélegyháza Baromfifeldolgozó üzem
Laboratórium:        Biomobil Fejlesztő Szolgáltató Kft. akkreditált laboratóriuma
Mérés módszere:    Egy hagyományos  és a Volta antibakteriális szalagokon  véletlenszerűen 3 alkalommal, szalagonként 4 tamponnal vettünk mintákat, melyeket mikrobiológia vizsgálatokra küldtünk. A mintavételezési tamponokon talált mikroorganizmusok számát átlagoltuk és ezeket jelenítettük meg az alábbiakban. Ahol >10.000  értéket kaptunk a jegyzőkönyvben azt 10.000  értéknek vettük az átláthatóbb ábrázolás okán.

Mikrobaszám.jpg

Az adatokból jól látható, hogy jóval kevesebb mikroorganizmus telepszik meg a VOLTA szalagokon (kék adatoszlop). Ennek oka a szállítószalag heveder alapanyaga, szövetbetét nélküli szerkezete, különlegesen sima, kemény, vágásálló felülete, könnyű  tisztíthatósága.

Azokban az esetekben ahol az élelmiszer közvetlenül érintkezik a szállítószalaggal ott az kisebb mikróba számmal kerül becsomagolásra, amely növeli az élelmiszer-biztonságot, valamint hosszabb szavatossági időt tesz lehetővé.

Nehéz szállítási feladatok megoldása is lehetséges

A SuperDrive® rendszer  forradalmasítja a hevederes szállítóberendezések építési módját.

pályázat

A Moltech Kft. jövedelemtermelő képességének erősítése IKT megoldások alkalmazásával. A projekt a GOP-2.2.3-08-2008-0306 pályázaton nyert forrásból, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.