Hosszbordás hajtószíjak gyártása

téma név mobil szám közvetlen szám skype
gyártásért felelős kollega Csepregi Kata +36 20 9819131 +36 20 968 7552
csepregi.kata.moltech
Moltech ügyfélszolgálat Kis Kornélia +36 20 9819131 +36 20 9819131 moltechugyfelszolgalat

STARKLINE mikrobordás szíjak gyártása

Európában a leggyorsabb és legrugalmasabb ékszíjgyártó technológiánkkal képesek vagyunk akár néhány óra alatt, minimális rendelési mennyiség nélkül, kitűnő minőségű ékszíjakat gyártani. A magas minőséget egy csúcstechnológiát képviselő számítógép vezérelt egyedi fejlesztésű technológia biztosítja. Az így előállított ékszíjakat STARKLINE® márkanéven hozzuk forgalomba.

A STARKLINE® hosszbordás vagy más néven mikrobordás szíjak ugyanolyan felépítésűek, mint a hagyományos technológiával készült szíjak: alap, erőhordozó szálak és a fedlap.

Az egyetlen különbség, hogy a STARKLINE® ékszíjak alapanyaga nem vulkanizált gumiból, hanem gumiiparban újdonságnak számító és rohamosan terjedő TPR gumiból készülnek.

A STARKLINE® ékszíjak ugyanolyan felépítésűek, mint a hagyományos technológával készült szíjak: alap, erőhordozó szálak és a fedlap

Az egyetlen különbség, hogy a STARKLINE® ékszíjak alapanyaga nem vulkanizált gumiból, hanem gumiiparban újdonságnak számító és rohamosan terjedő TPR gumiból készülnek.

A filmen jól látható, hogy, első fázisban az alapot készíjük el, majd az alapra két poliészter szálat csévélünk fel ellentétes irányban. Az erőhordozók (kord) felvitele után a fedlappal zárjuk le a szíjat. Feliratozás és csomagolás után azonnal postázzuk a megrendelőnknek.

STARKLINE hosszbordás szíjak

hosszbordás szíj.jpgA STARKLINE® mikrobordás szíjak egyesítik a laposszíjak és az ékszíjak előnyeit. Megnövelt tapadó felületének köszönhetően nagyobb teljesítmény átvitelére képesek hagyományos társainál.

A STARKLINE® hosszbordás szíjak előnyös tulajdonságai miatt igen elterjedtek az ipari alkalmazásokban és a mezőgazdaságban.

A hosszbordás ékszíjak közül a PK típusúakat előszeretettel alkalmazzák gépjárművek és erőgépek motor hűtőventillátor, szervószivattyú és generátor hajtásához. A nagy szíjsebesség és környezeti hőmérséklet miatt erre a célra nem gyártunk STARKLINE® szíjat.

 

 

Adatok / Tipus PH PJ PK PL PM
Profil magasság (h) [mm] x 4 x 8 x
Bordák osztás távolsága (s) [mm] x 2,34 x 4,7 x
Bordák maximális száma [db] x 64 x 30 x
Hossz minimum [mm] x 750 x 800 x
Hossz maximum [méter] x 30 x 30 x
Minimális tárcsaátmérő [mm] x 20 x 80 x
Max. szíjsebesség [m/sec.] x 40 x 40 x
Tömeg adatok [kg/méter/borda] x 0,009 x 0,045 x
Minimális rendelési mennyiség [db] nem gyártjuk 1 nem gyártjuk 1 fejlesztés alatt
Irány a webáruház!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beazonosítái tanács: Ha a szíjról lekopott az azonosítási szám, vagy a jelölés alapján nem lehet azonosítani a szíjat akkor mérjük meg pl. 10 borda szélességét (bordacsúcstól-bordacsúcsig). Ezt a méretet elosztjuk a a bordaszám mínusz eggyel – ez esetben (10-1) azaz kilenccel – így közelítőleg megkapjuk bordák osztástávolságát.

STARKLINE hajtószíjak alkalmazhatósága

Mivel más alapanyaggal dolgozunk mint a hagyományos ékszíjgyártók, ezért néhány felhasználási területre nem, vagy csak korlátozottan alkalmasak az általunk gyártott hajtószíjak.

  1. Környezeti hőmérséklet nem haladhatja meg a 80 Cº-ot.
  2. A szíj sebessége nem haladhatja meg a 40 m/sec-ot.
  3. Feltételesen alkalmas kuplungolásra.
  4. Külső feszítőtárcsa alkalmazása esetén feltételesen alkalmas.

Hőmérséklet: Általában a hagyományos gyártástechnológiával készült ékszíjak esetében is maximum 80 °C az ajánlott környezeti hőmérséklet, azonban kérhető a gyártóktól úgynevezett "hőálló" ékszíj mely ezt a határértéket 120-130 °C-ra kitolhatja. Sajnos ezt mi jelenleg nem tudjuk produkálni. Bár a BASF konszern 2009 tavaszán bejelentette, hogy 130 °C-on is stabil mechanikai tulajdonságokkal bíró TPR alapanyagot állított elő, azonban ez még néhány év mire a gyakorlatban is alkalmazhatóvá válik.

Szíjsebesség: A hagyományos technológiával készülő ékszíjaknál is 40 m/sec maximális szíjsebesség ajánlott, azonban az újabb, főleg járműipari fejlesztések révén vannak olyan szíjtípusok, melyek magasabb sebességtartományban is jól működnek.  Az ipari alkalmazások kb. 90 %-a 20-30 m/sec szíjsebességgel dolgoznak. A STARKLINE® ékszíjak optimális szíjsebessége 25 m/sec.

Kuplungolás: Leginkább mezőgazdasági gépeknél, nagy teljesítményű fűnyíró traktoroknál találkozunk azzal a megoldással, hogy a hajtó tárcsa állandóan forog, az ékszíjat külső tárcsa segítségével ráfeszítik hajtó tárcsára, az ékszíj megfeszülve forgatni kezdi a hajtott ékszíjtárcsát is. Esetünkben a probléma az, hogy amennyiben a hajtás kikapcsolt állapotában (az ékszíj laza) hozzáér az állandóan forgó hajtótárcsához, úgy ott olyan magas hőmérséklet képződhet ami megolvasztja az ékszíjat. Amennyiben itt megfelelően kiválasztjuk a szíj hosszúságát, megakadályozzuk abban, hogy kikapcsolt állapotban a forgó tárcsához érjen, valamint bekapcsolt állapotban megfelelően feszes állapotban tudjuk tartani a szíjat, úgy a STARKLINE® ékszíj is el tudja látni ezt a feladatot.

Külső feszítőtárcsa: Az ideális ékszíj hajtás mellőzi a harmadik feszítőtárcsa alkalmazását. A gyakorlat azonban mást mutat. A hajtások jelentős százalékánál harmadik feszítőtárcsa biztosítja a megfelelő szíjfeszességet. A harmadik tárcsát helyesen alkalmazva belülről kifelé feszíti az ékszíjat. Amennyiben ez a feszítőtárcsa megfelelő előfeszítést biztosít az ékszíj számára, úgy a STARKLINE® ékszíjak feltétel nélkül alkalmasak ebben az alkalmazásban. Gyakran találkozunk azonban olyan hajtásokkal, melyekben a feszítőtárcsa konstrukciós okokból kívülről befelé biztosítja a szíjfeszességet. Ebben az esetben az ékszíj berepedezik, sokkal gyorsabban elhasználódik mint egy normál hajtásban.

Ugyan a BASF konszern 2009 tavaszán bejelentette, hogy

Hogyan azonosíthatjuk a hosszbordás szíjakat megrendeléshez?

hosszbordás profil.jpgHa a szíjról lekopott az azonosítási szám, vagy a jelölés alapján nem lehet azonosítani a szíjat akkor méregetnünk kell.

A profil meghatározásához mérjük meg például 10 borda szélességét (bordacsúcstól-bordacsúcsig). Ezt a méretet elosztjuk a bordaszám mínusz eggyel – ez esetben (10-1) azaz kilenccel – így közelítőleg megkapjuk a bordák osztástávolságát (s). Az osztástávolság alapján kiválaszthatjuk a fenti táblázatból a profil típusát (PJ vagy PL stb.).

A szíj hosszát egyszerűen úgy határozhatjuk meg, hogy a szíj külső felületén egy zsineget szorosan körbetekerünk egyszer. Amikor körbeértünk, akkor a zsineget kiterítve kényelmesen megmérjük a mikrobordás szíj hosszát. Rendeléskor mindenképpen jelezzük, hogy a hossz "külső" méret.

Beazonosítási tanács: Ha a szíjról lekopott az azonosítási szám, vagy a jelölés alapján nem lehet azonosítani a szíjat akkor mérjük meg pl. 10 borda szélességét (bordacsúcstól-bordacsúcsig). Ezt a méretet elosztjuk a a bordaszám mínusz eggyel – ez esetben (10-1) azaz kilenccel – így közelítőleg megkapjuk bordák osztástávolságát
pályázat

A Moltech Kft. jövedelemtermelő képességének erősítése IKT megoldások alkalmazásával. A projekt a GOP-2.2.3-08-2008-0306 pályázaton nyert forrásból, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.